Predávate auto? Viete, ako na to?

Predávate auto? Viete, ako na to?

1. Nemajte nereálne očakávania. Uvedomte si, že hodnota auta už behom prvých 2 – 3 rokov klesne o 50 – 60%, pri drahších autách aj o viac.  

2. Zorientujte sa v cenách. Porovnajte si ceny v inzerátoch a autobazároch u podobných áut. Nezabudnite však, že ceny v inzerátoch nemusia zodpovedať sume, za ktorú sa autá reálne predajú. Nechajte si auto bezplatne on-line oceniť, napr. na http://www.darex.sk/predavam-auto.

3. Určite si nielen ideálnu cenu,  ale aj spodnú hranicu pod, ktorú by ste auto už nepredali.

4. Uvedomte si, že pokiaľ predávate auto sami, zo zákona zodpovedáte po dobu 2 rokov za vady vozidla. Vybavovanie reklamácií je nepríjemné a náklady na odstránenie vád sa môžu vyšplhať do tisícok €. Niektoré autobazáre sú schopné prevziať záruku za vozidlo za vás.  

5. Pri predaji cez autobazár rátajte s maržou autobazáru. Veľké autobazáre sú však schopné predať auto za viac ako súkromná osoba, preto vám môžu ponúknuť dobrú cenu. 

6. Nenechajte sa autobazárom nalákať na „výhodnú“ cenu sľúbenú po telefóne. Dôležitá je suma, ktorú vám autobazár reálne vyplatí. 

7. Nenechajte sa autobazárom manipulovať. Nie je dôvod, aby výkup vozidla trval viac ako hodinu. Viachodinové čakanie je iba hrou, ktorej cieľom je vyplatiť vám čo najnižšiu cenu. V takom prípade urobíte najlepšie, ak odídete a ponúknete auto inému autobazáru. Čím dlhšie budete čakať, tým menej za auto nakoniec dostanete.

8. Auto pred predajom vyčistite a umyte. V prípade väčšieho znečistenia je dobré interiér vytepovať. Aj toho najväčšieho odborníka ovplyvní to, že ste sa o auto starali.  

9. K autu odovzdajte všetky doklady, najmä servisnú knižku. Potvrdená servisná história zvýši hodnotu vášho auta.

Viac sa dozviete na http://www.darex.sk/predavam-auto